Katedra Botaniki

În Europa nu există plante şi tehnici enteogene la fel de puternice ca în zonele tropicale (sau cel puţin nu sunt la fel de răspândite sau nu sunt cunoscute) şi acest lucru a avut consecinţe nefaste pentru felul în care s-au dezvoltat culturile noastre spre deosebire de culturile triburilor aşa-zis primitive. Prin folosirea unor plante şi tehnici psihotrope, membrii unor triburi din Amazonia de exemplu aveau un suport şi o sursă fizică, palpabilă şi cu reale posibilităţi de experimentare şi re-experimentare pentru legendele şi credinţele lor. Cultura lor avea posibilitatea de a se transmite mai departe deoarece era literalmente vie, fiecare generaţie putea experimenta miturile şi credinţele pe propria piele. De asemenea valorile spirituale ale tribului se adaptau la noile provocări deoarece erau permanent înnoite şi întreţinute de membri care aveau acces direct la sursa spiritualităţii.

În Europa, Orientul Mijlociu, India sau China, adică în culturile în care exista religie, majoritatea oamenilor nu aveau acces la plante psihotrope din tot felul de motive. Trebuiau să se bazeze astfel pe cuvântul unor maeştri, a unor învăţători. Cultura noastră este una care se bazează într-o foarte mică măsură pe experienţa directă şi într-o măsură prea mare pe informaţii gata interpretate, gândite şi prezentate de către alţii. Dacă primitivii aveau în plus posibilitatea de a se inspira în spiritualitate de la izvoare, membrii culturii noastre nu aveau acces la acestea şi trebuiau să-şi transmită cultura la urmaşi ajutându-se de memorie şi tehnici de învăţare şi manipulare. Informaţia culturală era ceva rece şi străin, nu putea fi verificată şi trăită. De aici imboldul de a căuta în permanenţă altceva, de a nu fi mulţumit cu ideile pe care le-ai învăţat. De asta culturile popoarelor europene şi-au schimbat forma de atâtea ori în ultimii mii de ani (deşi în esenţă au aceleaşi principii), din dorinţa oamenilor de a se elibera de legile şi credinţele lor pe care le percep ca pe ceva paralel cu ei şi cu realitatea, învechite şi distante.

3 comentarii la &8222;Katedra Botaniki&8221;

  1. Adică… drogurile ca și sursă a spiritualității? Blasfemie!

    Acuma, serios vorbind. Am tot citit despre enteogene de mi s-au lungit urechile.

    Sunt destule prezente și pe aici, doar că nu mai știm noi de ele. Începând de la Amanita Muscaria care apare și în poza articolului tău (și în mai toate cărțile de povești), continuând cu ciupercile Psilocybe (ce n-aș da să cunosc pe cineva care le știe ca să pot învăța și eu) și până la Datura, ultima cu care am experimentat, dar cred că am nimerit un soi destul de puțin potent, că am mâncat 20 de semințe și efectul nu a fost foarte puternic. Da, știu că e o plantă periculoasă. De-aia am făcut cunoștiință ușurel cu ea. Mai întâi am luat 5, după aia 10, etc.

    Tradițiile enteogene din zonă s-au păstrat oarecum în underground, printre vrăjitoare, după cum bine zice și Wikipedia: Datura belongs to the classic „witches’ weeds,” along with deadly nightshade, henbane, and mandrake.

  2. Despre narcoticele in cultura romaneasca are Andrei Oisteanu o carte interesanta, Ordine si haos, as putea sa ti-o dau odata daca te intereseaza. As putea si eu sa-ti aduc niste exemple de efecte dar intr-un mediu mai restrans :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s