Empatia e personalizata

Dacă  aflăm că unui om oarecare de pe stradă sau unui om pe care îl cunoaştem din vedere îi moare mama sau soţia sau copilul, cea mai probabilă reacţie este un moment de tăcere în semn de respect, dar nimic mai mult.

În schimb dacă persoana pe care o iubeşti se vede prea grasă sau cu pielea prea roşie vom participa efectiv şi afectiv la durerea ei  făcând tot ce ne stă în putinţă pentru a-i alina suferinţa sau simţindu-ne inutili şi neputincioşi dacă n-avem cum s-o ajutăm.

Deoarece un lucru nu are valoare decât dacă noi îi oferim valoare prin conştiinţa noastră.

Dacă mâine aflăm că 80 de milioane de oameni au murit brusc în China vom avea un intens sentiment de curiozitate şi neîncredere, dar nimic mai mult.

În schimb dacă pechinezul nostru nevrotic are diaree „facem pe dracu-n patru” şi-l ducem la veterinar la 12 noaptea.

Deoarece conştiinţa noastră este încă îngustă şi educată să nu vadă lucrurile în perspectivă.

Iar empatia are nevoie de contact fizic direct pentru a se manifesta.

2 comentarii la &8222;Empatia e personalizata&8221;

  1. N-am mai auzit de numarul lui Dunbar dar sigur ca are legatura. Noi ne-am format ca specie traind in sistem de familie extinsa cu 150-300 de membri si doar intr-un astfel de grup restrans (restrans am spune noi dar probabil ca pt primitivi era suficient) ne putem exprima capacitatile empatice cel mai bine. Ca sa fii empatic cu cineva trebuie sa ai un contact prelungit cu persoana respectiva, sa-i inveti si limbajul corpului si obiceiurile si particularitatile de personalitate si temperament dincolo de limbajul propriu-zis.

    O carte interesanta pe tema asta e ‘The Human Zoo’ de Desmond Morris, aparuta si in lb. romana in 2010 ca ‘ZoOmenirea’ in care autorul vorbeste mai pe larg despre stresul si psihopatiile aparute ca urmare a faptului ca de cateva sute de ani suntem fortati sa traim intr-un „supertrib” cu milioane de membri pe care nu-i cunoastem in timp ce creierul nostru relationeaza optim in cu totul alte conditii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s