Masacru de Craciun

Împodobirea bradului de Crăciun nu are legătură cu creştinismul sau cu tradiţia românească. Este un simbol cu origini păgâne germanice. La români bradul este simbolul vieţii şi axis mundi. Se tăia un brad tânăr şi se aducea în casă când murea un tânăr neînsurat. Bradul tăiat şi adus în casă simboliza viaţa sfârşită prea devreme şi devenea astfel un simbol funerar.
Împodobirea bradului de Crăciun este un împrumut consumist luat din vestul Europei sau de la americani şi din punct de vedere ecologic este un dezastru. Asta din cauză că în România majoritatea brazilor se fură din păduri sau se taie cu complicitatea pădurarilor şi a şefilor locali ai Ocoalelor Silvice.
Sărbătorile de iarnă sunt o ocazie pentru idioţi de a se mai îmbogăţi puţin pe socoteala distrugerii unor părţi importante din natură. Şi de asemenea cei care cumpără brazi fie nu cunosc tradiţiile româneşti fie nu le pasă şi preferă să adopte un obicei străin fără să se gândească la viitorul pădurilor sau dacă un brad împodobit chiar simbolizează ceva pentru ei.
Tăierea brazilor şi obţinerea de profit din asta face parte din conştiinţa specifică secolului XIX în care omul era considerat stăpânul absolut al naturii şi putea să dispună de resursele ei după bunul plac.
Trei lucruri se pot face împotriva traficului ilicit de pomi de Crăciun: cumpărarea de pomi proveniţi din vestul sau nordul Europei unde sunt crescuţi în pepiniere şi nu sunt tăiaţi direct din fondul forestier deja existent (pentru oamenii care se deprimă iarna dacă n-au în casă pomi de care atârnă bomboane şi îngeraşi), cumpărarea unui pom de plastic (se poate folosi mulţi ani de acum încolo şi e pe aceeaşi lungime de undă cu societatea de plastic) sau pur şi simplu renunţarea la a mai avea pomi împodobiţi (pentru cei care pot).
Bradul de Crăciun este o memă, un obicei cultural care avea sens la alte popoare şi în alte timpuri, nu azi când sunt aşa de multe probleme ecologice determinate de exploatarea masivă a resurselor.
Un copac viu este mult mai frumos şi mai util decât unul mort. Doar că nu aduce profit imediat.

2 comentarii la &8222;Masacru de Craciun&8221;

  1. E totusi un obicei daunator pentru resursele naturale ale Romaniei si pentru viitor. Nu m-am interesat in special de numere dar oricum cred ca se distruge mult pentru ceva care de cele mai multe ori e doar un obicei consumist si fara semnificatia pe care o avea inainte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s